راهکارهای کنترل و رفع ترس کودکان از دندانپزشکی
سلامت دهان و دندان یک فرد از همان آغاز کودکی و رویش اولین دندانهای شیری شکل می گیرد؛ بنابراین والدین مؤظفند برای حفظ سلامت دندانهای فرزند خود، نکاتی را که مربوط به بهداشت دهان و دندان کودک است از همان ابتدا رعایت کنند. ترس کودکان از موضوع خاصی ریشه در یک موقعیت، مکان یا فرد خاصی دارد. اغلب اولین رویارویی کودکان با محیطی جدید در ایجاد حس ترس، شادی، لذت و یا غم و اضطراب در آنها تأثیر زیادی دارد. کودکانی که از رفتن به دندانپزشکی وحشت و واهمه زیادی دارند، باید ریشه این ترس های آنها پیدا شود و بتوان با انجام راهکارهایی این ترس را برای همیشه از بین برد؛ زیرا ممکن است در آینده موجب ترس های بزرگ تر و فوبیا شود. اقداماتی وجود دارد که با انجام آن میتوان ترس از دندانپزشکی را کاهش داد. ایجاد رابطه خوب میان دندانپزشک و کودک میتواند برای تمام زندگی کودک مفید بوده و نه تنها او را از مشکلات متعدد مرتبط با دهان و دندان بلکه از اختلالات اضطراب و فوبیاهایی که در نتیجه ترس از دندانپزشکی ایجاد میشود محافظت کند.
چرا کودکان از دندانپزشکی ترس دارند؟
عوامل زیادی در ترس کودکان از رفتن به نزد دندانپزشک وجود دارد؛ اما پیش از آن باید اشاره کرد که این ترس کاملاً اکتسابی بوده و محیط اطراف کودک در به وجود آمدن آن نقش مهمی دارد. از مهم ترین عوامل مؤثر بر ترس از دندانپزشکی در کودکان می توان به اطلاعات نادرست منتقل شده از سوی والدین و دوستان در محیط مدرسه و مهد کودک، تجربه ناخوشایند و دردناک از مراجعه های قبلی به دندانپزشکی، تأثیرات منفی محیط، ابزار دندانپزشکی و آمپول بی حسی و در آخر سن کم کودک اشاره کرد که همه یا بخشی از این عوامل به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر روی مراجعه ی کودک به دندانپزشک تأثیر می گذارد.
همچنین بخوانید : رابطه مکیدن انگشت و رویش دندان در کودکان
عدم همکاری کودک ناشی از ترس دندانپزشکی
کودکانی که در مطب دندانپزشک همکاری لازم را انجام نمی دهند معمولاً دچار استرس و اضطراب هستند . این عدم همکاری آنها می تواند برای انجام معاینه و درمان بیماری دهان و دندانشان مشکلات بسیاری را پدید می آورد و پزشک را از انجام هر اقدامی ناتوان کند .
آماده سازی کودکان قبل از مراجعه به دندانپزشکی
- ویدیوهای بسیار خوبی در اینترنت در مورد ویزیت شدن در مطب متخصصان دهان و دندان وجود دارد. یک ویدیوی جذاب با زمان اجرای مناسب برای فرزندتان پیدا کنید.
- کتابها هم میتوانند برای آمادهسازی کودک برای انواع رویدادهای زندگی، از جمله ملاقات با متخصص دهان و دندان، بسیار مفید باشند.
- ایفای نقش نیز میتواند ذهن کودک را آرام کند. عروسک مورد علاقه او را انتخاب کنید و با آن در مطب دندانپزشک یا در خانه به ایفای نقش بپردازید. به کودکتان اجازه دهید تا آن عروسک را با خودش به مطب بیاورد تا پزشک، دندانهای عروسک را هم معاینه کند.
- حتماً قبل از ویزیت، با فرزندتان صحبت کنید. برایش توضیح دهید که دندانپزشک چه کاری انجام خواهد داد (معاینه و مسواک زدن دندانها)، و از او بخواهید که کنجکاو باشد و همهچیز را در مورد نحوه مراقبت از دندانهای خود یاد بگیرد.
روش های درمان و غلبه بر ترس کودکان از دندانپزشکی
در ادامه چند راهکار برای غلبه بر ترس کودک از دندانپزشکی به شما معرفی می کنیم:
کودک خود را از سنین پایین با محیط دندانپزشکی آشنا کنید. وقتی که فرزند شما از کودکی همراه شما به دندانپزشکی بیاید کم کم به آن عادت می کند و محیط دندانپزشکی برایش عجیب نیست .
کودک را هر سه ماه یک بار نزد دندانپزشک خود ببرید تا ارتباط مؤثری بین او و دندانپزشک برقرار شود و اگر مشکلی در بین دندان های کودک وجود دارد دندانپزشک با درمان های پیشگیرانه ساده آن را حل کند. اگر اولین باری که کودک خود را نزد دندانپزشک می برید حالت اورژانسی مانند درد، عفونت یا آبسه داشته باشد، دندانپزشک مجبور است از درمان های ناخوشایند استفاده کند و کودک خاطره خوبی از اولین مراجعه به دندانپزشکی ندارد .
قبل از مراجعه به دندانپزشکی با کودک خود صحبت کنید و یک دید کلی از دندانپزشکی به او بدهید، البته لازم نیست وارد جزئیات شوید. تا جایی که امکان دارد از دندانپزشک خواهش کنید اقدامات مهم مانند ترمیم دندان، فیشورسیلانت دندان را در جلسه اول انجام ندهد تا خاطره بدی از دندانپزشکی در ذهن او باقی نماند. هنگام صحبت با او از لغاتی مانند آمپول، درد یا صدمه استفاده نکنید .
باید کودک را نزد دندانپزشک کودکان ببرید تا بتواند رفتارهای فرزند شما را کنترل کند و استرس کمتری به او وارد شود .
خودتان را برای ناآرامی های کودک آماده کنید .هرگز برخورد خشن و شدیدی با کودک خود نداشته باشید.
به سؤالات کودکتان با آرامش پاسخ دهید.
اگر کودک حساسی دارید یا شرایطی برایتان پیش آمد که نتوانستید کودک را به کلینیک دندانپزشکی کودکان ببرید، حتماً با پزشک صحبت کنید و از او بخواهید که در مهربان ترین حالت ممکن با کودک شما برخورد کند.
نقش دندانپزشک در کاهش ترس کودک
تنها والدین روی کودکان تأثیر مستقیم ندارند و در بسیاری از موارد، افراد دیگر نیز می توانند نقش مهمی در عملکرد کودکان داشته باشند. یک دندان پزشک حرفه ای و خبره می داند که چگونه با کودکان، ارتباط برقرار کند تا آنها را جذب دندانپزشکی کند. بهتر است در ملاقات اول با کودک، دندان پزشک با مهربانی و کلمات ساده شروع به صحبت با او کند. صحبت کردن با لحنی دوستانه، آرامش کودک را بیشتر می کند و ترس و غریبگی در نگاه اول از بین می رود. دندانپزشک اطفال می تواند با دادن عروسکی به کودک با او ارتباط بیشتری برقرار کند. راهکار دیگری که یک دندان پزشک اطفال برای تعامل با کودکان می تواند استفاده کند، تعریف و تمجدید از آنها می باشد. معمولاً تحسین کردن کودکان در سن های پایین، تأثیر خوبی روی آنها دارد و در امر دندان پزشکی جواب می دهد. دندان پزشک با تعریف از شجاعت و رفتار خوب کودک در حین درست کردن دندان، ترس کودک را از رفتن به دندان پزشکی کاهش می دهد، باعث می شود حس اعتمادی بین آنها شکل بگیرد و کودک را مشتاق به مراجعه های بعدی می کند.
برای آشنایی با هیپوپلازی یا ضعف و نقص مینای دندان در کودکان ، کلیک کنید.
آدرس : کرج ، خیابان شهید بهشتی ، بین چهار راه طالقانی و میدان شهدا ، ساختمان پزشکان شاهکرم، طبقه 11
تلفن : 09022204086
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
برای چه کودکانی می توان از بیحسی در دندانپزشکی استفاده کرد؟
تاریخ انتشار : 1402-06-26تاریخ بروز رسانی : 1403-08-20 -
ضرورت استفاده از رادیوگرافی در دندانپزشکی کودکان
تاریخ انتشار : 1402-08-14تاریخ بروز رسانی : 1403-08-20 -
رابطه مکیدن انگشت و رویش دندان در کودکان
تاریخ انتشار : 1402-11-08تاریخ بروز رسانی : 1403-08-20 -
راهنمای کامل آموزش و شروع مسواک زدن در کودکان
تاریخ انتشار : 1403-01-19تاریخ بروز رسانی : 1403-08-20 -
بی اشتهایی کودکان هنگام دندان در آوردن علائم و درمان آن
تاریخ انتشار : 1402-12-15تاریخ بروز رسانی : 1403-08-22
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .