آدرس مطب دندانپزشکی اطفال در کرج تلفن کلینیک دندانپزشکی کودکان
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / راهنمای والدین / تأثیر پستانک و شیشه شیر بر سلامت دندان های کودکان

تأثیر پستانک و شیشه شیر بر سلامت دندان های کودکان

استفاده از پستانک و شیشه‌شیر در سال‌های اولیه زندگی کودک بسیار رایج است و به‌عنوان وسیله‌ای برای آرامش و تغذیه کودک کاربرد دارد. بااین‌حال، استفاده‌ی مداوم از این وسایل می‌تواند بر سلامت فک، دهان و دندان‌های نوزادان اثرات منفی گذاشته و به شکل‌گیری سالم دندان‌های کودکان آسیب بزند. بنابراین لازم است والدین شناخت کافی و درک صحیحی تأثیرات این وسایل داشته باشند و با دانستن زمان و نحوه مناسب استفاده از پستانک و شیشه‌شیر از بروز مشکلات احتمالی در آینده پیشگیری کنند. در این مقاله، به بررسی اثرات پستانک و شیشه‌شیر بر دندان‌های کودکان پرداخته و نکاتی برای والدین ارائه می‌دهیم.

آنچه در این مطلب میخوانید

چگونه پستانک و شیشه‌شیر بر رشد دندان‌های کودک تأثیر می‌گذارند؟

استفاده از پستانک و شیشه‌شیر برای نوزادان بسیار رایج است، اما استفاده‌ی بیش از اندازه از هر کدام از این وسایل می‌تواند اثرات منفی بر رشد دندان‌های کودک داشته باشد که در ادامه به توضیح این آسیب‌ها پرداخته‌ایم:

تاثیر پستانک بر دندان کودکان: مکیدن پستانک در سنین پایین تاثیر منفی چندانی روی نوزادان ندارد و تا سن 6 تا 12 ماهگی مجاز است؛ اما از 6 ماهگی باید به‌تدریج استفاده از پستانک محدود شود. معمولا توصیه می‌شود که استفاده از پستانک پس از 2 سالگی به طور کامل برای نوزادان ممنوع شود. علت این مسئله این است که مکیدن طولانی‌مدت پستانک می‌تواند فشار زیادی به دندان‌های جلویی و فک بالا وارد کند. این فشار اضافه می‌تواند موجب رشد نامنظم دندان‌های جلویی شده و با تغییر شکل فک، باعث ایجاد اختلالات بایت شود که باعث می‌شوند دندان‌های فک بالا و پایین به‌درستی روی هم قرار نگیرند. علاوه بر این، فشار ناشی از مکیدن پستانک می‌تواند باعث فشار به دندان‌ها شود و مشکلات ارتودنسی را ایجاد کند. رشد غیرطبیعی و باریک‌شدن سقف دهان از دیگر مشکلات پستانک بر دهان کودکان هستند که می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در تنفس و تکلم کودکان شوند.

تاثیر شیشه‌شیر بر دندان کودکان: استفاده‌ی طولانی‌مدت از شیشه‌شیر نیز می‌تواند مشکلاتی مشابه با پستانک را ایجاد کند. زمانی که نوزادان با شیشه‌شیر و مصرف شیر شبانه به خواب می‌روند، محیط دهان در اثر ماندگاری شیر اسیدی می‌شود و دندان‌های کودک به‌سرعت خراب می‌شوند. این مسئله می‌تواند باعث ایجاد عفونت‌های جدی دهان و دندان‌ مانند عفونت و آبسه شود. علاوه بر این، استفاده‌ی طولانی‌مدت از شیشه‌شیر می‌تواند با فشار اضافه به فک و دندان‌ها، باعث رشد نامنظم دندان‌های جلو و اختلالات بایت شود. باریک شدن قوس دهانی و فک بالا نیز از سایر مشکلاتی هستند که در اثر استفاده‌ی بیش‌ازحد از شیشه‌شیر به وجود می‌آیند. بهتر است استفاده از شیشه‌شیر را نیز 6 ماهگی به تدریج کاهش داده و پس از 2 سالگی به طور کامل قطع کنید.

اثر پستانک و شیشه شیر بر دندان اطفال

مزایا و معایب استفاده از پستانک برای کودکان

استفاده از پستانک به دلیل مزایای خود محبوبیت پیدا کرده است؛ اما این مزایا نباید باعث نادیده‌گرفتن معایب استفاده‌ی بیش از اندازه از آن شود. به طور کلی، مزایا و معایب استفاده از پستانک برای کودکان شامل موارد زیر هستند:

مزایای استفاده از پستانک

معایب استفاده از پستانک

مزایا و معایب استفاده از شیشه‌شیر برای کودکان

تغذیه از شیشه‌شیر نیز مزایایی دارد که باعث استقبال والدین از این وسیله شده است؛ اما در کنار مزایا، معایبی نیز به همراه دارد که باید به آنها توجه شود.

مزایای تغذیه با شیشه شیر

معایب تغذیه با شیشه شیر

چه زمانی و چگونه باید استفاده از پستانک و شیشه‌شیر را قطع کنیم؟

استفاده از پستانک و شیشه‌شیر تا 6 ماهگی مانعی ندارد و حتی مزایایی نیز دارد؛ اما از 6 ماهگی به بعد باید به تدریج هم پستانک و هم شیشه شیر از کودک گرفته شوند و از 12 ماهگی به بعد، استفاده‌ی نوزاد از این وسایل محدود شده و به صفر رسیده باشد (برخی پزشکان ممکن است 18 تا 24 ماهگی را زمان قطع کامل استفاده از پستانک یا شیشه‌شیر بدانند). از سن 24 ماهگی به بعد استفاده از این وسایل می‌تواند عوارض جدی برای رشد دندان‌ها و فک کودک داشته باشد. اگر تا 2 سالگی امکان جداکردن کودکان از پستانک یا شیشه شیر وجود نداشته باشد لازم است تا از پستانک ارتودنسی مخصوص استفاده شود تا آسیب آن به کمترین میزان برسد.

برای قطع استفاده از پستانک و شیشه شیر می‌توانید راهکارهای زیر را به کار ببرید:

پیشگیری از مشکلات دندانی ناشی از پستانک و شیشه‌شیر

برای پیشگیری از مشکلات دندانی ناشی از استفاده از پستانک و شیشه‌شیر رعایت نکات زیر برای والدین توصیه می‌شود:

سوالات متداول

آیا استفاده از پستانک باعث نامرتبی دندان‌ها می‌شود؟

آیا نوع خاصی از پستانک برای جلوگیری از مشکلات دندانی مناسب‌تر است؟

آیا می‌توان شیر را در شیشه‌شیر با آب رقیق کرد تا اثرات مضر آن کاهش یابد؟

آیا می‌توان به جای شیر از آب در شیشه‌شیر شبانه استفاده کرد؟

آیا قطع ناگهانی پستانک تأثیر منفی بر کودک دارد؟

نتیجه‌گیری

پستانک و شیشه‌شیر، در کنار مزایایی که دارند، می‌توانند اثرات منفی بر دندان‌های کودک بگذارند، به‌ویژه اگر به‌درستی و در زمان مناسب محدود نشوند. والدین با آگاهی از تأثیرات این وسایل و رعایت اصول بهداشتی می‌توانند به رشد صحیح دندان‌های کودک کمک کنند و از مشکلات دندانی احتمالی مانند نامرتب بودن دندان‌ها، مشکلات گفتاری و ناهنجاری‌های بایت پیشگیری کنند. همچنین، با استفاده از روش‌های مناسب برای کاهش وابستگی کودک به پستانک و شیشه‌شیر، می‌توانند گذار آسان‌تری برای کودک ایجاد کنند که علاوه بر سلامت دندان‌ها، سلامت روانی کودکان نیز آسیب نبیند.


آدرس : کرج ، خیابان شهید بهشتی ، بین چهار راه طالقانی و میدان شهدا ، ساختمان پزشکان شاهکرم، طبقه 11
تلفن : 09022204086

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :

جدیدترین مقالات

جدیدترین اخبار و مقالات مربوط به دندانپزشکی کودکان و نوجوانان همچنین مطالب مرتبط با مراقبت و نگهداری از دهان و دندان کودکان را در بخش مقالات بخوانید

تأثیر پستانک و شیشه شیر بر سلامت دندان های کودکانتأثیر پستانک و شیشه شیر بر سلامت دندان های کودکان

استفاده طولانی‌مدت از پستانک و شیشه شیر می‌تواند باعث تغییر در رشد فک و دندان‌ها، مانند جلوآمدگی یا ناهماهنگی دندان‌ها، در کودکان شود. ...

تاریخ انتشار : 1403-09-25

اگر ریشه دندان شیری در لثه بماند چه میشود؟اگر ریشه دندان شیری در لثه بماند چه میشود؟

ماندن ریشه دندان شیری در لثه می‌تواند باعث مشکلاتی مانند التهاب، تأخیر در رشد دندان دائمی و نیاز به درمان دندانپزشکی شود. ...

تاریخ انتشار : 1403-09-16

طول عمر دندان عصب کشی شده بدون روکشطول عمر دندان عصب کشی شده بدون روکش

روکش دندان عصب‌کشی شده معمولاً برای محافظت از ساختار دندان و جلوگیری از شکستگی ضروری است، اما در برخی موارد ممکن است به آن نیاز نباشد. ...

تاریخ انتشار : 1403-09-10