چرا دندانهای کودکان و نوزادان سیاه می شود و درمان آن
دندان های شیری کودک از زمان شش ماهگی شروع به رویش می کنند و معمولاً نسبت به دندانهای دائمی سفیدتر هستند؛ اما گاهی به دلایل مختلف، والدین، ممکن است شاهد تغییر رنگ دندانهای کودک خود باشند. این موضوع خیلی از اوقات سبب نگرانی آنها میشود، در حالی که در خیلی از مواقع، این تغییر رنگ جای نگرانی ندارد و قابل درمان است. دندانپزشکان معمولاً با توجه علت اصلی تغییر رنگ دندان کودک، میتوانند با استفاده از بهترین روش ممکن به درمان آن بپردازند. از آنجا که انواع مختلف لکه و تغییر رنگ در دندان کودکان به دلایل مختلف و متنوعی به وجود میآیند، هر نوع از این تغییر رنگها به اقدامات درمانی متفاوتی نیاز دارد. در ادامه مطلب، علل تغییر رنگ دندان نوزادان و کودکان نوپا ، علل آن و همچنین روشهای پیشگیری و درمان آن مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
علل تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان نوپا
-
ژنتیک و وجود بیماری های خاص
زمانی که کودک در سن درآوردن دندان است ممکن است تغذیه نامناسب، تب بالا، بیماریهایی از قبیل سیفلیس مادرزادی، عفونت دندان و سندرم داون ممکن است باعث تغییر رنگ دندان شود. زردی زمان تولد هم می تواند باعث تغییر رنگ دندان شود.
-
مصرف بیش از اندازه فلوراید در کودکان
کودکانی که با شیر خشک تغذیه می شوند احتمال تغییر رنگ دندان در آنها زیاد است؛ چون آبی که برای تهیه شیر خشک استفاده می شود در تغییر رنگ دندان تأثیر زیادی دارد. البته این مشکل یک بیماری جدی به اسم فلوئوروزیس دندانی است.
-
مصرف دارو
به طور کلی مصرف مکمل های آهن باعث پوسیدگی دندان کودکان نمی شود؛ اما باعث تغییر رنگ و سیاه شدن آنها می شود. البته برای پیشگیری از این امر می توان بعد از هر بار مصرف دندان ها تمیز شوند. مادرانی که در دوران بارداری داروی تتراسایکلین مصرف کرده اند، احتمال بروز بیماری هیپوپلازی در نوزاد آنها وجود دارد. در این بیماری مینای دندان آسیب می بیند و رنگ دندان ها تغییر پیدا میکند.
همچنین بخوانید: آیا دندانهای شکسته و ترک خورده کودکان ترمیم می شود؟
-
آسیب به دندان کودک
گاهی ممکن است بروز یک حادثه باعث آسیب به دندان و به دنبال آن تغییر رنگ دندان شود. دندان ها بعد از ضربه ممکن است به رنگ صورتی، ارغوانی و یا خاکستری در آیند.
-
مصرف بیش از حد آبمیوه های شیرین
مصرف آبمیوه های شیرین هم به نوعی می تواند باعث تغییر رنگ دندان و پوسیدگی دندان شود. برای درمان پوسیدگی دندان متخصص دندانپزشکی کودکان راهکارهای متنوعی از قبیل روکش دندان کودکان، فلوراید تراپی کودکان و … انجام می دهد.
-
پایین بودن کیفیت مینای دندان در برخی از کودکان
دلایل ارثی یا مصرف بیش از حد مرکبات می تواند موجب ضعیف شدن مینای دندان در کودکان و تغییر رنگ دندان ها در آنها شود.
-
کمبود ویتامین D
زمانی که کودک در سن درآوردن دندان است باید به قدر کافی ویتامین D دریافت کند کمبود این ویتامین باعث تغییر رنگ دندان در کودکان می شود.
-
رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان کودکان
آموزش بهداشت دهان و دندان به کودکان می تواند مؤثرترین راه برای کاهش پوسیدگی و جلوگیری از زرد شدن دندان ها باشد. بیشتر والدین بر این باورند که دندان های شیری نیاز به مراقبت چندانی ندارند؛ اما عدم رعایت بهداشت دندان های شیری می تواند زمینه ساز آسیب برای دندان های دائمی باشد.
علائم تغییر رنگ دندان کودکان
- ممکن است دندان های کودک، قهوه ای به نظر برسد. این امر می تواند به دلیل مصرف نوشیدنی های تیره یا نوعی آسیب باشد.
- ممکن است دندان های کودک، لکه های سفید داشته باشد. این مهم ممکن است نشانه های اولیه پوسیدگی دندان باشد.
- دندان های کودک شما ممکن است قرمز، بنفش یا آبی به نظر برسد. این عامل ممکن است به دلیل ضربه خوردگی و یا مصرف مقداری مواد غذایی با رنگ تیره رخ دهد.
- ممکن است دندان های کودک، نارنجی به نظر برسد. این تغییر ممکن است نشان دهنده تجمع باکتری ها بر روی دندان های کودک به دلیل بهداشت نامناسب دهان او باشد.
- ممکن است دندان های کودک، لکه های سیاه داشته باشد. این نشانه ممکن است به دلیل مکمل های آهن، حفره های دندانی و یا ضربه به دندان رخ دهد.
درمان تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان نوپا
توجه داشته باشید که اگر دندان کودک، دچار تغییر رنگ شد، به هیچ عنوان از محصولات سفید کننده برای او استفاده نکنید و برای هر اقدامی با دندانپزشک مشورت نمایید. برای برنامه درمانی حتماً باید به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید. به طور کلی راهکارهای درمانی تغییر رنگ دندان کودک عبارتاند از:
- در صورتی که دندان کودک دچار لکه های جزئی و زرد رنگ باشد، احتمالاً توصیه دندانپزشک استفاده از خمیر دندان های بزرگسالان خواهد بود.
- برای کودکان نوپا، مخلوط پومیس نیز میتواند انتخاب درمانی دندانپزشک باشد.
- در برخی از موارد، دندانپزشک، دندانها را به صورت کاملاً حرفهای تمیز کرده و صیقل میدهد.
- به طور کلی، اکثر دندانپزشکان رعایت بهداشت دهان و دندان را توصیه میکنند. برای کودک باید روزانه از مسواک و نخ دندان استفاده کنید تا علاوه بر حفظ سلامت دندانها، از تغییر رنگ بیشتر جلوگیری شود.
پیشگیری از تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان نوپا
با رعایت برخی اقدامات مناسب میتوان از تغییر رنگ دندان نوزادان و کودکان خردسال جلوگیری کرد. سعی کنید نکات زیر را در برنامه روزانه کودک، مد نظر قرار دهید:
- دندانهای کودک خردسال را دو مرتبه در روز مسواک بزنید. کودکان با سنین بالاتر را میتوان تشویق کرد تا خودشان زیر نظر والدین مسواک بزنند. از دندانپزشک خود در مورد روشهای صحیح تمیز کردن دندان کودک مشاوره بگیرید.
- قبل از رویش دندانها، لثهها و دهان کودک را با استفاده از یک گاز استریل، تمیز کنید.
- به کودک خود نوشابههای گازدار و آب میوههای شیرین ندهید. نوک پستانک را به مایعات شیرین یا عسل آغشته نکنید.
- معاینات دندانپزشکی برای نوزادان و کودکان به همان اندازه که برای بزرگسالان ضروری است، در مورد آنها نیز مهم میباشد. بعد از اولین رویش دندان کودک خود، معاینات منظم دندانپزشکی را هر شش ماه یکبار انجام دهید.
- اگر مشاهده کردید که مصرف مکملها باعث تغییر رنگ دندانها شده، تمیز کردن دندانها بلافاصله بعد از مصرف مکملها باید جزء عادات همیشگی شما قرار بگیرد. این کار را با پاک کردن، مسواک زدن یا شستشوی دهان و دندان انجام دهید؛ زیرا مانع از بوجود آمدن لکهها روی دندانها میشود.
- هنگام خواب شب به کودک شیشه شیر ندهید؛ زیرا میتواند عامل اصلی ایجاد پوسیدگی در اوایل دوران کودکی شود. وجود شیر و شکر، محیط داخل دهان را درشرایط ایدهال برای رشد باکتریها قرار میدهد.
- از خمیردندان با غلظت فلوراید کم برای کودک استفاده کنید تا زمانی که یاد بگیرد موقع مسواک زدن خمیر دندان را به جای بلعیدن از دهان خارج کند .
- نظارت منظم بر سلامت دهان و دندان کودک یا نوزاد خود موجب آگاهی از تغییرات کوچک یا بزرگ میشود. اجازه ندهید تغییر رنگ دندان باعث استرس و نگرانی شما شود. بلکه موضوع را با دندانپزشک متخصص خود مطرح نمایید. در اغلب مواقع تغییر رنگ دندان در صورت تشخیص زود هنگام قابل درمان است.
درباره بازپس گیری فضای دندان با فضا نگهدارنده دندان کودکان چه می دانید؟
برای آگاهی از این موضوع روی لینک کلیک کنید.
آدرس : کرج ، خیابان شهید بهشتی ، بین چهار راه طالقانی و میدان شهدا ، ساختمان پزشکان شاهکرم، طبقه 11
تلفن : 09022204086
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
سن مناسب برای استفاده از نخ دندان در کودکان
تاریخ انتشار : 1403-01-24تاریخ بروز رسانی : 1403-01-28 -
پر کردن دندان با آمالگام در کودکان
تاریخ انتشار : 1403-04-11تاریخ بروز رسانی : 1403-06-21 -
بریج یا پل دندان کودکان چیست و چگونه انجام می شود؟
تاریخ انتشار : 1402-12-11تاریخ بروز رسانی : 1402-12-18 -
بیماریهای دهان و دندان در کودکان و راهکارهای پیشگیری از آن
تاریخ انتشار : 1403-03-08تاریخ بروز رسانی : 1403-03-24 -
فضا نگهدارنده دندان کودک چیست و چه کاربردی دارد؟
تاریخ انتشار : 1402-07-15تاریخ بروز رسانی : 1402-08-02
نظرات کاربران درباره این مطلب :صابر سلیمانی [ 1402-08-02 ]
دخترم 1 سالشه تا 1 ماه پیش خیلی راحت بهش آهن میدادم.واوایل دندوناشو با مسواک انگشتی تمیز میکردم.بعد ها شیطون شد و نمیذاشت تمیزشون کنم. 6 تا دندون داره.2 تا پایین و 4 تا بالا.داره چند روزه متوجه شدم 2 تا دندون جلوش بالایی ها یکم تیره تر هستن و روی یکیشون یه لک کوچیک هست چکار کنم نگرانم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .