علت های دیر افتادن یا نیفتادن دندان شیری کودکان
دندانهای شیری نقش بسیار مهمی در سلامت دهان و رشد صحیح دندانها در فرزندان دارند. دندانهای شیری (deciduous teeth) به عنوان دندانهای بچه نیز شناخته میشوند که در ایجاد پایه سالم برای دندانهای دائمی آینده نقش دارند و از 6 ماهگی تا یک سالگی شروع به رشد میکنند. آنها از نظر ظاهری شیری رنگ هستند و برای کودکان اهمیت زیادی دارند. دندان شیری باید در یک زمان مشخصی به طور طبیعی جای خود را دندانهای دائمی بدهد؛ اما در برخی موارد، دندان شیری نمیافتد و به جای آن دندان دائمی در جای دیگر دهان رشد میکنند. دیر افتادن دندان شیری یکی از مشکلات شایع کودکی در سنین 6 تا 8 سال است که ممکن است به علت عوامل مختلفی اتفاق بیفتد. اگر دندان شیری بیش از حد دیر بیفتد امکان دارد عوارضی را به دنبال داشته باشد، بنابراین مراجعه به دندانپزشک برای ارزیابی و درمان مناسب اهمیت دارد.
علت دیر افتادن دندان شیری
افتادن دندان شیری کودکان معمولاً بین سن 6 تا 12 سال اتفاق می افتد؛ اما اگر دیرتر از زمان مناسب خود بیفتند ممکن است در بزرگسالی برای مرتب کردن بهم ریختگی دندان ها از درمان ارتودنسی استفاده شود. دیر افتادن دندان شیری میتواند علتهای مختلفی داشته باشد که شامل موارد زیر میشود:
- تغذیه نامناسب و یا کمبود برخی از ویتامینها.
- ممکن است استخوان فک به صورت کافی رشد نکرده و بزرگ نشده باشد. در این شرایط ممکن است رشد دندان دائمی با اختلال مواجه شود.
- انحراف و کج بودن مسیر رویش دندان دائمی باعث دیر افتادن دندان شیری میشود، عدم رویش دندان دائمی در مسیر مناسب خود باعث عدم تحلیل ریشه دندان شیری شده و در نتیجه دندان شیری در جای خود باقی می ماند.
- اختلال بهم ریختگی دندانها باعث مسدود شدن مسیر رشد دندانهای دائمی میشود.
- وجود برخی از بیماری ها میتواند علت تأخیر در افتادن دندان شیری باشد.
- در برخی شرایط ممکن است ریشه دندان شیری با استخوان فک در اطراف خود جوش بخورد که این اتصال باعث عدم رشد دندان های دائمی میشود.
- عوامل هورمونی
- عدم وجود دندان دائمی به علت شرایط مادرزادی.
- شرایطی که ریشه دندان شیری به طور کامل رشد نکرده در نتیجه ریشه دندان شیری تحلیل نمیرود و سبب دیر افتادن دندان شیری میشود.
- یکی دیگر از دلایل تأخیر در افتادن دندان شیری میتواند درشتی دندانها و نبود فضای کافی بین آنها باشد که باعث میشود دندانهای شیری بین دندانهای دائمی گیر کنند.
همچنین بخوانید: دندان شیری فک جوش یا انکیلوز چگونه درمان می شود؟
مشکلات ناشی از دیر افتادن دندان شیری
دیر افتادن دندان شیری میتواند عوارض مختلفی داشته باشد، از جمله:
- عدم رشد صحیح دندانهای دائمی
- افزایش خطر پوسیدگی دندانهای دائمی
- افزایش خطر عفونت دندانهای شیری
زمان مناسب افتادن دندان شیری
ترتیب افتادن دندان شیری از دندانهای شیری ردیف جلوی بچهها در سن 6 یا 7 سالگی شروع به ریختن و افتادن میکنند.
چه زمان باید نگران دیر افتادن دندان شیری بود؟
- اگر دندان شیری تا هفت سالگی نیوفتاده باشد باید به پزشک مراجعه کرد.
- اگر دندانهای دائمی کودک به صورت غیر طبیعی رشد کرده باشد.
- پس از بیرون آمدن دندانهای آسیاب بزرگ در 12 سالگی هنوز دندانهای دائمی وجود داشته باشد که در نیامده، اما دندان شیری آن هنوز در جای خود باقی مانده باشد.
- وجود درد شدید در اطراف دندان شیری سالم که در زمان مناسب نیوفتاده است.
درمان دیر افتادن دندان شیری
برای درمان دیر افتادن دندان شیری و رشد نکردن دندان دائمی باید ابتدا اختلالی که سبب بروز این مشکل شده است را پیدا کرد . اگر تنها یک دندان در نیامده باشد باید از ایمپلنت استفاده کرد . البته گاهی اوقات برای باز کردن فضای کافی برای انجام ایمپلنت باید از ارتودنسی نیز استفاده کرد . اگر فضای دندانی که رشد نکرده است کم باشد باید با ارتودنسی و عقب و جلو کردن دندان ها فضا را پر کرد . اگر چندین دندان از دست رفته باشد باید بسته به تشخیص پزشک و موقعیت دندان ها از ایمپلنت یا پروتزهای ثابت و متحرک استفاده کرد .کودکان تا زمان رسیدن به سن ایمپلنت می توانند ز پروتز موقت استفاده کنند . هنگامی که فک آنها کامل رشد کرد و پذیرای ایمپلنت شد از ایمپلنت استفاده کنند . اگر دندان شیری به خاطر فشردگی، نیفتاده باشد دندانپزشک پس از بررسی و معاینات دقیق تصمیم خواهد گرفت که کدام دندان را بکشد تا دندان دائم شانس بیشتری برای رشد داشته باشد. اگر دندان دائم وجود نداشته باشد به احتمال زیاد نباید دندان را کشید مگر این که هم زمان چند مشکل مانند فشردگی دندان ها وجود داشته باشد . در مواردی که دندان دائمی در جای غیر طبیعی رشد کند و یا تا هفت سالگی کودک هیچ کدام از دندان ها نیفتد لازم است نگران شوید و برای بررسی به متخصص دندانپزشک کودک مراجعه کنید . چنانچه پس از بیرون آمدن دندان های آسیاب بزرگ در 12 سالگی، هنوز دندان دائمی وجود داشته باشد که در نیامده باشد؛ اما دندان شیری آن هنوز در جای خود باقی باشد باید در اسرع وقت به فکر درمان آن بیفتید .
آیا برای کشیدن دندان شیری به جراحی نیاز است؟
دو روند کلی برای کشیدن دندان وجود دارد که یکی از آنها کشیدن دندان به صورت ساده و دیگری کشیدن دندان با جراحی میباشد. کشیدن ساده برای دندانهایی است که به طور واضح قابل مشاهده هستند و دندانپزشک میتواند بعد از تزریق بی حسی به راحتی دندان را بکشد. بهترین روش برای کشیدن دندان شیری، همین کشیدن دندان به شکل ساده است. از طرفی دیگر، دندانهایی که به طور واضح دیده نمیشوند و به شکل نهفته میباشند، با ایجاد شکافی در لثه و به کمک جراحی کشیده میشوند. در صورتی که دندان به طور کامل در دسترس دندانپزشک نباشد و در واقع به حالت نهفته قرار گرفته باشد، برای خارج کردن دندان باید از جراحی کمک گرفت. دندانپزشک متخصص برای این کار، پس از تزریق بی حسی، شکافی در بافت لثه ایجاد کرده و اقدام به خارج کردن دندان میکند. گاهی اوقات دندان به راحتی خارج میشود؛ اما برخی مواقع طرز قرار گیری دندان به گونه ای دشوار است که دندانپزشک باید دندان را به چند قسمت تقسیم کند تا بتواند تمام خردههای آن را از حفره بردارد. روند کشیدن دندان به کمک جراحی تا حدودی زمان بیشتری از روند ساده نیاز دارد و اگر وضعیت دندان سخت باشد، این مدت زمان طولانیتر خواهد شد. البته باید گفت که به طور معمول این روند بیش از 20 دقیقه طول نمیکشد. در بعضی از موارد نادر، دندانپزشک این روند درمان را تحت بیهوشی کامل در مکانی مجهز انجام میدهد که هزینه نهایی آن نیز افزایش مییابد.
هزینه کشیدن دندان شیری
قیمت کشیدن دندان تحت تأثیر عوامل زیر متغیر است:
- محل قرارگیری دندان (جلو یا عقب)
- وجود بیماریها و مشکلات همراه با کشیدن دندان
- انتخاب مرکز درمانی (دولتی یا خصوصی)
- شهر و منطقه جغرافیایی
- مهارت و تجربه دندانپزشک
- پوشش بیمه
- هزینه تجهیزات و لوازم مصرفی
- همچنین، پیچیدگیهای درمان در برخی موارد نیز میتوانند بر هزینه کشیدن دندان تأثیرگذار باشند.
برای آگاهی از علائم و درمان انواع کیست دهان دندان و لثه کودکان ؛ کلیک کنید.
آدرس : کرج ، خیابان شهید بهشتی ، بین چهار راه طالقانی و میدان شهدا ، ساختمان پزشکان شاهکرم، طبقه 11
تلفن : 09022204086
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
آیا بلعیدن یا قورت دادن دندان شیری خطرناک است؟
تاریخ انتشار : 1403-01-08تاریخ بروز رسانی : 1403-01-15 -
روکش همرنگ یا زیرکونیا دندان شیری کودکان
تاریخ انتشار : 1402-10-11تاریخ بروز رسانی : 1402-10-16 -
علل و راهکارهای درمان دندان درد در کودکان
تاریخ انتشار : 1402-10-27تاریخ بروز رسانی : 1402-11-01 -
سوالات رایج در مورد روکش دندان شیری کودکان
تاریخ انتشار : 1403-05-31تاریخ بروز رسانی : 1403-06-22 -
علت و عوارض کج شدن دندانهای کودکان و روشهای پیشگیری
تاریخ انتشار : 1402-07-27تاریخ بروز رسانی : 1402-08-02
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .